G.U.D.: Svolvær og Torget - i verdens minste storby

Det er 15. september og «indian summer» i Svolvær. På torget summer det av folk. Måkene skriker, solen varmer i ansiktet og gjennom den klare høstlufta kjenner du lukten av fisk. Over hustakene ruver mørke skarpe tinder. Gamle og nye bygg står tett i tett. Til venstre ligger det ruvende Thon-hotellet med glassfasade, vegg-i-vegg med kulturhuset og kunstsenteret. Mellom benkene på plassen selges det bakervarer, blomster og billetter til havsafari og fisketurer neste dag. Til høyre ligger både koselige og trendy kaféer og restauranter med uteservering. Bare så synd det er «kjåkandes fullt» overalt. Snart legger Hurtigruta fra sør til kai, og turister fra alle verdenshjørner fyller Torget. Vi står midt i et knutepunkt i møtet mellom byen og havet, mellom lokalbefolkning og verdensturisten, og mellom næring og kultur.
Foto: Shutterstock

På Torget koker det som i en storby, men det må være verdens minste, for vi er i Svolvær.

Svolvær har i løpet av de siste 20 årene utviklet seg fra et fiskevær i nedgang til en spennende by med en tett og kompakt bykjerne. Ikke noe sted nord for polarsirkelen får du en sterkere følelse av å være «midt i mellom alt». Torget, som før var dominert av biler i fergekø til Skrova, har blitt et åpent og levende byrom.

– Da vi skulle bygge et godt sentrum måtte bilene ut, og for å forsterke sentrumsfølelsen ble Torget et naturlig valg. Og vi innså at det måtte inneha flere funksjoner, sier rådmann Tommy Stensvik, som har sittet på begge sider av bordet, som tidligere leder av Cetho eiendom. Byggingen av et sammenhengene kulturhus og Thon Hotell i 2009 ble et vendepunkt i utviklingen.

- I alt vi gjør har det vært viktig å få med næringsaktørene tidlig i prosessen. Det har skapt eierskap og samhold som gjør det enklere å utvikle sentrum sammen. I tillegg har det skapt stor entusiasme i næringslivet, sier Stensvik.

Han forteller at kommunen har vært opptatt av fortetting, og at det siden 2012 har vært en klar strategi for å sikre økt aktivitet i sentrum at nye bygg skal ha næringsvirksomhet i 1. etasje og boliger i etasjene over.

- Men det skal sies at vi også har fått god hjelp av Våganværingen, som har en kultur for å gå ut og bruke tilbudene. Dermed var den viktigste forutsetningen allerede på plass, avslutter Stensvik når han skal prøve å forklare den positive utviklingen på torget.

Også kaipromenaden, som kom på plass tidligere på 2000-tallet, er et resultat av den næringsvennlige innstillingen i kommunen, der den går inn med investeringer i infrastruktur når næringene vil utvikle noe på promenaden.

Foto: Shutterstock

Arkitekt Anette Fleischer ved TIND, et arkitekturfirma i Svolvær, mener det er flere faktorer som har gjort Torget til en suksess.

-Torget er definert med steinbelegg, benker og belysning som gjør at det ikke bare er en tilfeldig plass, men et definert byrom som gjør at man vet når man er på Torget og når man ikke er der. I tillegg er det tilrettelagt for ulik bruk, som VM i skreifiske, tradisjonelt marked, til demonstrasjoner, til skøyteis – akkurat slik et torg skal være. Videre berømmer hun det moderne preget: - Blandingen av gamle og nye bygg tett i tett skaper en urban atmosfære som gjør Svolvær til en moderne levende by, og ikke et museum. Slik er Torget autentisk.

Et drøyt steinkast unna Torget ligger kjøpesenterkolossen AMFI, som man skulle tro ville utradere alt liv på det Torget, men den gang ei.

- Det var lurt av kommunen å bygge kjøpesenteret så nært Torget, og ikke utenfor sentrum. Det gjør at man kan dra begge steder uten å måtte sette seg i bilen. Til slutt trekker Fleischer også frem det siste tilskuddet til Torget; boligene som nå bygges. - Som arkitekt ser jeg det som svært heldig for byen at man bygger boliger midt i sentrum. Boliger for ulike typer mennesker skaper liv på Torget til alle døgnets tider. En miks av miljøer skaper en attraktiv by, avslutter hun.

Det er kanskje ikke så rart at folk fra Svolvær er mest fornøyd med sitt bysentrum av samtlige 10 nordnorske byer som Agenda Nord-Norge tok sentrumstemperaturen på i høst.